14.3.07

Ιστορίες Ελληνικής Τηλεόρασης...

Ομολογώ ότι βλέπω ελάχιστα τηλεόραση. ΕΣΥ μου είπες για τη χθεσινή εκπομπή του Παύλου Τσίμα, σχετικά με την Ιστορία και το πως διδάσκεται στους γείτονες λαούς.
Ευτυχώς το έχεις "γράψει" και θα το ξαναδούμε και μαζί :)
Σε αυτή την εξαιρετική έρευνα (για μια ακόμα φορά από τον συγκεκριμμένο Δημοσιογράφο) αναφέρθηκαν και τα παρακάτω...

Κάθε λαός διηγείται την Ιστορία του με βάση το τρίπτυχο:
ο καλός, ο κακός και ο άσχημος.
Ο καλός είμαστε πάντα εμείς (ο κάθε λαός δηλαδή), ο κακός πάντα ο πιο "απειλητικός" γείτονας και ο άσχημος κάποιος "τρίτος" πιο ισχυρός από τους δύο, που όμως παίρνει πάντα το μέρος του κακού και όχι το δικό μας που έχουμε πάντα δίκιο...
Σίγουρα μπορώ να σκεφτώ το ποιός είναι ο κακός και ο άσχημος στη δική μας "εκδοχή".

Σε κάποιο ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε από την Κύπρο, άκουσα μια Ελληνοκύπρια μαθήτρια να λέει...
"Τους Τουρκοκύπριους πρέπει να τους αγαπάμε, όπως και όλους τους συνανθρώπους μας" !!!
Μια άλλη κοπέλα Τουρκοκύπρια που πηγαίνει σε σχολείο στην Ελληνοκυπριακή περιοχή, περιέγραφε το πόσο δυσάρεστο είναι να πρέπει να σταματάει κάθε μέρα σε έλεγχο και να δείχνει το διαβατήριό της για να παει σχολείο... Μια συμμαθήτριά της (Ελληνοκύπρια) περιέγραψε επίσης το πως προστάτεψαν τους Τουρκοκύπριους συμμαθητές τους από επίθεση φασιστικών στοιχείων από άλλα σχολεία, ντυμένων στα μαύρα με κουκούλες (σας θυμίζει κάτι;). Γιατί όμως τους κολάμε το πρώτο συνθετικό? Κύπριοι είναι όλοι...
Θα ακούσει κανείς επιτέλους αυτά τα παιδιά;

Σίγουρα όλοι μας έχουμε πέσει πάνω σε κείμενα του Ευάγγελου Παπανούτσου κατά τα μαθητικά μας χρόνια. Χθές έμαθα ότι ήταν υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου το 1964. Τότε, στα πλαίσια της μεταρρύθμισης που προώθησε, εκτός του ότι εισήγαγε τη δημοτική, δοκίμασε να αλλάξει το βιβλίο Ιστορίας! Δυστυχώς όμως δεν πρόλαβε, γιατί η αποστασία του μπαμπά της ΥπΕΞ, έριξε την κυβέρνηση...
Το νέο βιβλίο του, καταργήθηκε από τα σχολεία γιατί...
δεν παρουσίαζε το πόσο κακοί ήταν οι Βούλγαροι (οι κακοί της εποχής λόγω και του κομμουνισμού) και δεν καλιεργούσε Βυζαντινή συνείδηση στους μαθητές !!!
Σας θυμίζει κάτι;

2 σχόλια:

Tzopi είπε...

Ξέρεις όμως τί με στενοχώρησε στο χτεσινό ρεπορτάζ?
Η κατάσταση στην Τουρκία. Ο φανατισμός τους, η μανία τους με τον εθνικισμό.
Και, όπως άκουσες, καλλιεργείται ο βαθύς εθνικισμός,για να διατηρηθούν οι ισορροπίες, σε αυτό το κατά τ'άλλα αχανές κράτος.
Τα παιδιά του Τουρκικού σχολείου, μιλούσαν με κακία για τους Έλληνες.
Πώς μπορούμε λοιπόν να καλλιεργήσουμε εμείς στα παιδιά μας τη νοοτροπία ότι οι Τούρκοι είναι καλοί,όταν εκείνοι μαθαίνουν ότι εμείς είμαστε οι "ΚΑΚΟΙ", οι εχθροί?

Θα ήθελα να είμαι στη θέση αυτής της δημοσιογράφου,που για 10 χρόνια ασχολήθηκε με τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται η Ιστορία, σε κάθε ένα από τα κράτη των Βαλκανίων.
Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς ένα απλό γεγονός, έχει 10 διαφορετικές εκδοχές..Μύθους..

Και,για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των εκάστοτε "άσχημων", εμείς δεν μαθαίνουμε ποτέ πραγματικά την αλήθεια, παρά μόνο απ'όσα έχουν να μας διηγηθούν οι γιαγιάδες μας, οι προπαππούδες μας.

Και αναρωτιέμαι, εμείς τί ιστορία θα λέμε σε μερικά χρόνια, στα δικά μας εγγόνια?!?..

Vasiliki είπε...

Πωπω.. καλά πολύ βαρύ το κάνατε το κλίμα βρε παιδιά.. Καλά κάνετε και έχετε ανησυχίες.. αλλά μετά από μία υπέροχη εβδομάδα δε τα σκέφτονται αυτά.. ή at least δεν μπορώ να τα σκεφτώ εγω.. :(

Σαν σήμερα ήμασταν Bergamo και έβρεχε.. και φάγαμε τις πίτσες με το μέτρο..

Τώρα είτε σας έκανα να αναπολήσετε, είτε σας ξενέρωσα.. :P Μη μου δίνετε σημασία, είμαι απλά στον κόσμο μου..